آشنایی با تکنولوژی پی ال سی PLCها و انواع آن

پی ال سی چیست؟

PLC کنترل کنندۀ برنامه پذیری است که از خانواده کامپیوتر ها به حساب می آید؛ بیشتر این کنترل کننده در کاربری های صنعتی استفاده می شود. ورودی سیگنالهای متنوع دیجیتال یا آنالوگ را از field دریافت می کند و سپس آنها را برای cpu به صورت سیگنالهای منطقی سیستم باینری تبدیل می کند و cpu مطابق برنامه هایی که در آن ذخیره شده دستورات را اجرا و نتیجه را به صورت سیگنالهای منطقی به خروجی می فرستد.

این سیگنالها می توانند به فرم آنالوگ یا دیجیتال به تجهیزات یا عملگرها ارسال شوند. مزایایی همچون امکان برنامه ریزی ساده، ایجاد امکان تغییر در برنامه های کنترلی به همراه کوچکتر شدن ابعاد سیستم کنترل ، عیب یابی سریع تر ، خرابی کمتر ، توانایی اجرای برنامه های پیچیده تر، توانایی تبادل اطلاعات با سیستم های دیگر و … باعث شد که به سرعت PLC ها جایگزین مدارهای رله ای شوند.

انواع سیستم PLC :

PLC ها از نظر میزان حافظه یا تعداد ورودی و… می توان به دسته های زیر تقسیم بندی نمود.

PLC های کوچک: جایگزینی برای کنترل کننده های سنتی است. تابعیت گسترش محدود و حداکثر دو یا چند ورودی/خروجی دارند. و برنامه نویسی آنها، نردبانی یا با دستورات نمادی صورت می گیرد.

PLC های متوسط: این PLC ها ساختار مدولار دارند در نتیجه توسعه و یا تغییر آنها ساده است و تنها با اضافه نمودن یا تغییر مدولها صورت می گیرد. تعداد ورودی/ خروجی زیاد و توسعه سیستم در آینده متصل می باشد. امکانات ارتباطی زیاد دارند و می توان از آنها در کنترل گسترده استفاده کرد و برنامه نویسی آنها نردبانی یا نمادی و یا دستورات گرافیکی است.

PLC های بزرگ: در مواردی که تعداد ورودی ها/ خرروجی ها زیاد است و یا عملیات کنترلی پیچیده است از PLC های بزرگ استفاده می گردد از اینPLC ها برای هدایت تعدادی PLC کوچک نیز استفاده می شود و برنامه نویسی این نوع PLC ها معمولا با استفاده از زبان های سطح بالا صورت می گیرد.

هر PLC از ۵ قسمت اصلی تشکیل شده است:

منبع تغذیه (power supply) : ولتاژ AC موجود در سیستم را از برق سیستم به عهده دارد که موجب ایمنی در مقابل نویز و نوسانات ولتاژ ورودی در محیط های صنعتی می گردد.
واحد پردازندۀ مرکزی (cpu ) : ریز پردازنده با در نظر گرفتن وضعیت ورودی ها برنامه را که در PLC تعریف شده است اجرا می کند. و طبق آن به خروجی دستور فعال کردن خروجی مورد نظر را می دهد.
حافظه (Memory) : جهت ذخیره سازی برنامه و اطلاعات استفاده می شود.

ابزار یا رابط برنامه نویسی (programmer) : جهت نوشتن برنامه و انتقال آن به حافظه PLC توسط کاربر استفاده می گردد و از لحاظ شکل ظاهری به دو دسته تقسیم می شوند:

۱- یک صفحه کلید کوچک به همراه یک صفحه نمایشگر

۲- استفاده از کامپیوتر های شخصی و نصب نرم افزارهای مورد نیاز ویژۀ برنامه نویسی می باشد.

واحد ورودی / خروجی (I/O) : که ارتباط PLC را با دنیای خارج برقرار می کند

| ۱۳۹۹/۱/۱۶ ۱۴:۴۳:۱۹ فروردین ۱۶ام, ۱۳۹۹|دسته‌بندی نشده|